Proiecte educaţionale 2015-2016

An școlar 2015-2016

În cadrul Proiectului OSP -  Pregătirea pentru carieră s-au desfășurat următoarele activități: Prezentarea ofertelor educationale ale universităţilor ieşene și europene (oct. 2015-mai 2016), RIUF, Prezentarea sistemelor educaționale europene (oct. 2015), Prezentarea ofertei educaționale a Academiei Naționale de Informații „M. Viteazul‟ (dec. 2015), Târg de manuale şcolare (sep. 2015), Noaptea cercetătorilor (sep. 2015), Reușita profesională și socială prin cariere în IT (sep. 2015), Simulare sesiune de interviuri la companii IT (feb. 2016), Vizită la Expozitia de știință interactivă pentru copii ”Laborator” (feb. 2016), Atelier de vorbire scenică (apr. 2016), Kids in Tech (feb.-iun. 2016), Learn Java (oct. 2015- iun. 2016), Vizite tematice la Continental, Vel Pitar, Brikston, Panifcom.

Proiectul CAEJ „FICS – Folk ...în curtea școlii”
Parteneri: revista „Timpul”, Facultatea de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza”, Iași
Perioada: mai – iunie 2016
Coordonator: prof. dr. Lucia Afloroaei, prof.dr. Mihaela Cobzaru

Proiectul CAEJ „FICS – Folk ...în curtea școlii”
Perioada: octombrie 2015-iunie 2016
Coordonator: prof. A. Luchian

Proiectul educațional județean „Alege sa contezi!”, 13-15 mai 2016, coordonator: prof. Țurcănașu Mihaela

„Alege să contezi!” reprezintă pentru elevi o oportunitate de dezvoltare personală și de transformare a acestora în cetățeni informați, implicați și responsabili ai comunității pe care o reprezintă. Proiectul se adresează atât elevilor de gimnaziu, cât și celor de nivel liceal din județul Iași.

Prin derularea activităților propuse de proiect (dezbateri, concurs de proiecte comunitare, postere, PPT-uri și eseuri) se urmărește dezvoltarea capacității de argumentare, de cunoaștere a problematicii comunității și a modului în care tinerii se pot implica în viața acesteia. Proiectul își propune să sprijine dezvoltarea spiritului cetățenesc în rândul tinerilor prin explicarea mecanismelor de funcționare specifice unei societăți democratice și de exersare a exprimării libere a propriei opinii, a deciziei și a formării unei atitudini constructive în raport cu problemele comunității.

Aflat la prima ediţie, s-a desfăşurat sub forma unui concurs pe secţiuni pentru elevii din ciclul gimnazial şi liceal, în perioada 13-15 mai 2016. La concurs au participat 110  elevi din diferite instituții de învățământ din județul Iași.

Partenerii proiectului sunt: Primăria Iași și Universitatea ”Al. I. Cuza”- Facultatea de Filosofie și Științe Social- Politice, iar pentru secțiunea dezbaterilor academice, Asociația C.D.A.I.S.

Proiectul „Lideri juniori, gata de acţiune!”
Perioada: decembrie 2015 – mai 2016
Participanţi: elevii Clubului IMPACT Național
Coordonator: prof. C. Chihăroi

Inițiator: Fundaţia Noi Orizonturi şi ING Bank România

Revista Alecart - Premiul pentru Literatură, „Oamenii Timpului”, 12 decembrie 2015

Juriul Oamenii Timpului a decis să premieze anul acesta un proiect literar, o revistă, revista ALECART, care este una dintre cele frumoase reviste europene, o revistă făcută de liceeni (...) ALECART este una dintre cele mai frumoase povești despre forța literaturii. Acești tineri din jurul revistei ALECART fac parte din prezentul literaturii române, sunt, în același timp, garanția pentru viitorul literaturii române.” Aceasta este o parte din motivația juriului formulată de scriitorul Radu Vancu în cadrul Galei Extraordinare a Campaniei „Oamenii Timpului”, desfășurată la Iași, sâmbătă, 12.12.2015, în spațiul generos al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

S-a terminat Gala Oamenii Timpului, proiect inițiat, evident, de revista „Timpul”, una dintre cele mai longevive publicații și pe care, anamnetic, o păstrăm în amintire, dincolo de orientarea ideologică, mai ales prin Eminescu, Caragiale și Slavici. Proiectul e menit să premieze cele mai frumoase isprăvi din domenii diferite: literatură, jurnalism, educație, societate civilă, sănătate și altele. Un eveniment pur și simplu frumos, cu prospețimea noului, cu mize simple și, în același timp, grandioase - grandoarea pe care o dă sfânta simplitate. Au fost, sigur, și câteva umbre după acordarea premiilor, dar așa arată mersul vanităților în lume, iar oamenii mici au relații solide cu orgoliile lor mari. Unde vreau, însă, să ajung: premiul pentru literatură a revenit unui proiect extraordinar, moșit de trei profesori curajoși de-a binelea, aproape dizidenți, care și-au propus revoluția bunul scris: Nicoleta Munteanu, Gheorghe Cîrstian, Emil Munteanu. Și-au propus, deci, lucruri absolut incalificabile: își învață elevii să scrie. Le predau liceenilor pietatea și grija față de scris, tandrețea și sălbăticia cuvântului care își caută cuvântul. Scandalos, nu? Lucrurile astea nu se predau în școală, totuși... Premiul pentru literatură a ajuns la ALECART, revista de cultură scrisă de elevi, care găzduiește și texte ale unor scriitori contemporani, interviuri deștepte, cronică de carte, poezie. ALECART e și o agora a minților frumoase, a spiritelor tari, a bucuriei de a-ți întâlni în scris sau în viu scriitorii preferați, de a-i întreba lucruri felurite. M-am bucurat integral pentru ALECART și cred ca asta e cea mai mare ispravă: revoluția bunului scris pornită din licee. Și, cum eu am fost adoptată în cel mai frumos mod de ALECART prin textele mele găzduite în paginile revistei și la întâlnirile cu liceenii, adaug bucuriei și un sentiment de apartenență: apartenență la o monadă în care se scrie și se citește, poate, cea mai bună dintre lumile posibile.” (Roxana Dumitrache)

Revista „ALECART” este condusă de Tudor Berbinschi, elev al Colegiului Național Iași, și coordonată de prof. dr. Nicoleta Munteanu (Colegiul Național Iași), de prof. Emil Munteanu (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași) și de prof. Gheorghe Cîrstian (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava).



Proiectul „Unde-i lege, nu-i tocmeală”
Data: 7 decembrie 2015
Participanţi: elevii cl. a IX-a A, a X-a A
Coordonatori: prof. dr. Elena Calistru, prof. dr. A. Bliorț

Organizator: Asociația studenților de la Facultatea de Drept, UAIC –ELSA

Invitat: judecător Cristi Dănileț

Concurs Humanitas între licee, ed. a V-a
Data: 5 decembrie 2015
Participanţi: elevii cl. a X-a A
Coordonator: prof. dr. Antonina Bliorț

Partener: Editura Humanitas

Proiectul Siguranța pe Internet
Perioada: octombrie 2015
Partener: ANITP – Iași

Participanţi: elevii claselor a VI-a C, E
Coordonator: prof. Elena Calistru

Echipă de proiect: prof. Lorina Iacob, prof. Mihaela Calabalic

Participarea la Atelierul Français sur objectifs universitaires
Formator : Mme Francine Beissel, Centrul de Lingvistică Aplicată a Universității Franche-Comté (Besançon, Franța)

Data: 24-25 noiembrie 2015
Locul: Centrul de reușită universitară, Universitatea Al.I. Cuza Iași, clădirea R

Participanţi: elevi din clasele a XII-a A,C și E
Coordonator: prof. Ioana Teodorescu

Obiective: înțelegerea unui curs universitar în limba franceză, dobîndirea unei metodologii de lucru în vederea creării unei metode proprii, învățarea luării de notițe, a identificării planului unei conferințe

”Cel mai bun proiect de educaţie civica” la Gala Societăţii Civile Tinere din România
Gala Societății Civile Tinere din România își propune să premieze cele mai bune proiecte de tineret, pe linia: realizarilor personale (in cadrul domeniilor de voluntariat, business, sport, arta & educație) si proiecte moderate (in sectiuni precum educație, cercetare, Inovație, business, IT, umanitar, arta si mediu)
Data: 14 noiembrie 2015
Locul: Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca

Organizatori: Ministerul Tineretului și Sportului și Fundația The Duke of Edinburgh`s International Award Romania
Coordonator: prof. Camelia Chihăroi, prof. Silvia Precupanu

Clubul IMPACT Naţional, din cadrul Colegiului Naţional Iaşi, a fost nominalizat la Gala Societăţii Civile Tinere, cu proiectul Stop Bullying. Don't hate, DEBATE! la secţiunea cel mai bun proiect de educaţie civica și s-a clasat printre cei trei finaliști.

Participarea la atelierele propuse de manifestarea TU PARLES FRANÇAIS? NOI TE ANGAJĂM!
Atelierele sunt susținute de Raphaël Bruchet, lector de franceză, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi responsabil cooperare educativă în cadrul Institutului Francez din Iaşi și Olivier Dumas, resprezentant Campus France Iași

Data: 11, 12 noiembrie 2015
Locul: Institutul Francez Iași

Participanţi: elevi din clasele a XII-a C, a XI-a B,D
Coordonator: prof. Ioana Teodorescu

Obiective: obișnuirea elevilor  cu redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de motivaţie în vederea postulării la universități din Uniunea Europeană, cunoașterea oportunităţilor de studii în Franţa

Flori de toamna în Colegiul Național Iași

În perioada 1-15 octombrie 2015 se desfășoară la Colegiul Național, Iași Proiectul „Flori de toamnă”, coordonat de prof. Ioana Cătălina Bohotineanu.

Etapele proiectului:

I. Recoltarea de material vegetal specific sezonului autumnal de catre voluntari, predarea materialului colectat, etichetarea corespunzatoare.
Termen: 9 octombrie, Laboratorul de Biologie orele 11:05-11:20

II. Atelier de lucru. Realizarea de aranjamente florale de toamna.Vor exista mai multe ateliere in functie de numarul de voluntari. Atelierul principal in cadrul laboratorului de biologie.

III. Expozitii de aranjamente florale cu tema "Flori de toamna in Colegiul National". Expozitia este deschisa pentru toti elevii si profesorii.
Termen: 14 octombrie 2015, curtea interioara orele 8:15-15:30

Pagina 4 din 9

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner