Conferinte, simpozioane, dezbateri 2014-2015

Anul şcolar 2014-2015

 

Întâlnire cu poeții români și străini - activitate din cadrul Festivalului Poezia la Iași, eveniment integrat FIE 2015
Data
: 27-28 mai 2015
Invitați: Ileana Mălăncioiu, Alexander Nawrocki (Polonia, invitatul de onoare al Festivalului, organizatorul Zilei Mondiale a Poeziei), Gabriel Chifu, Lucian Vasiliu, Vlad Gheorghiu, Ioana Miron, Lia Faur, Lucian Alexiu, Dan Petrușca, Marius Marian Șolea, Nicolae Sava

Participanți: 185 de elevi
Moderatori: Adi Cristi, Daniel Corbu
Coordonatori: catedra de limba şi literatura română

Partener: Casa de Cultură „Mihai Ursachi ”, Iași

Întâlnirile Alecart: Înăuntru și-n afară (Q&A cu Tudor Giurgică-Tiron)
Data
: 14 ianuarie 2015
Invitata: Tudor Giurgică-Tiron, student la Harvard University, fost olimpic internațional la fizică, absolvent al școlii

Participanți: peste 150 de elevi

Concurs „Humanitas între licee”
Data
: decembrie 2014
Parteneri: Editura Humanitas, Colegiul Național “Mihai Eminescu” Iași

Participanți: elevii cl. a IX-a A
Coordonator: prof. dr. Antonina Bliorț

Franţa, aliat extern principal în realizarea Unirii Principatelor
Data
: 22.01.2015
Invitat: Olivier Dumas – Centrul Cultural Francez

Coordonator: prof. dr. Corina Itea Poede

Unirea Principatelor Române - semnificaţii europene
Data
: 21.01.2015
Parteneri: CSE, Asociaţia Elevilor din Colegiul Naţional - Agrata

Coordonatori: prof. dr. Lucia Afloroaei, prof. dr. Elena Calistru

24 Ianuarie în conştiinţa românilor - concurs de cultură generală
Data
: 23.01.2015
Organizatori: CSE, Asociaţia Elevilor din Colegiul Naţional – Agrata

Coordonatori: prof. dr. Antonina Bliorţ, prof. dr. Elena Calistru

„Gheorghe I. Brătianu – un savant istoric martir”
Perioada
: ianuarie 2015
Organizatori: Complexul Muzeal Moldova, Iași – Muzeul de Istorie, în parteneriat cu Academia   Română București, Colegiul Național, Iași, Liga Studenților de la Istorie „Gheorghe I. Brătianu”

„Actualitatea gândirii geopolitice a istoricului Gheorghe I. Brătianu” - evocare-dezbatere
Data
: 28 ianuarie 2015
Moderator: Petru Rusu, departamentul Marketing, Palatul Culturii Iași

Locul desfăşurării: Castelul Cuza, Ruginoasa
In realizarea activităţii au fost implicaţi, alături de personalităţi marcante, elevi ai Colegiului Naţional Iaşi, coordonaţi de prof. Ioan Popa

„Gheorghe I. Brătianu – destinul unui istoric”
Evocare și dezbatere moderată de prof. univ. Ion Agrigoroaei
Coordonator: prof. dr.  Adriana Radu

Împlinirea prin performanţă
Data
: 29 ianuarie 2015
Invitat: profesor dr. Cristian Tudose, Facultatea de Biologie, UAIC

Coordonator: catedra de biologie

Europa multiculturală - expunere şi dezbatere
Data
: 29 ianuarie 2015
Invitat: Raphael Bruchet, lector al Facultăţii de Litere, UAIC

Coordonator: catedra de limba franceză

180 de ani de la înființarea primei unități de pompieri – evocare și activități interactive
Data
: 6 mai 2015
Organizator: ISU Iași

Participanți: elevii clasei a IX-a A, diriginte: prof. Antonina Bliorț

Biblio-ateliere de informare civică și de prim-ajutor (Siguranța bunurilor personale: prevenire și educație civică, Tehnici esențiale de acordare a primului ajutor)
Data: 3 iunie 2015
Organizatori: Inspectoratul de Poliție Județean Iași,  Biblioteca “Gh. Asachi” Iași, Consiliul Județean Iași

Participanți: elevii clasei a VII-a E, diriginte: prof. Alina Antoanela Crăciun Ștefăniu

În anul școlar 2014-2015 au mai avut loc următoarele dezbateri: Educatia intre traditie si modernitate (IX A, prof. A. Bliort, oct. 2014), 24 Ianuarie - semnificaţii istorice (prof. I. Popa), Prelegere omagială „George Pascu – personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene” (prof. A. Pârâu, 28 ian. 2015), Dialogul spiritualităţilor (credinţelor religioase) (prof. dr. C. Poede, prof. C. Chihăroi, 29 ian. 2015), Vernisarea expoziției documentare Gheorghe I. Brătianu foto și audio și a interviurilor-evocări (prof. V. Buznosu), Morală laică şi morală religioasă – masă rotundă (prof. dr.  L. Afloroaei, 29 ian. 2015), Lansare -  Broșura „Personalități ale Colegiului Național” (VII A, prof. Moraru Doina).

Delegația Direcției Generale a Educației de Tineret și Sport din Municipiul Chişinău la Colegiul Național Iași - 24 noiembrie 2014

Sub genericul „O școală de tradiție - o școală mereu tânără și modernă”, luni, 24 noiembrie 2014, s-a desfășurat la Colegiul Național un schimb de experiență între un grup de 14 profesori din Republica Moldova și profesori de la Colegiul Național. În cadrul acestei întâlniri nonformale s-a realizat un schimb de idei benefic pentru ambele instituții.


Delegația din Chișinău a fost plăcut impresionată de păstrarea valorilor tradiției în cea mai veche școală din Moldova, prima în care s-a introdus limba română. De asemenea, profesorii din Republica Moldova au apreciat catalogul electronic ADSERVIO, considerându-l un proiect modern prin care se realizează o legătură extrem de eficientă între școală și familie.


Doamna Director a invitat profesorii într-o vizită pe urmele personalităților care au predat sau studiat la Colegiul Național, ocazie cu care a prezentat și cele mai importante proiecte ale școlii. Unul dintre aceste proiecte de succes este Simpozionul Internațional „Literatura și celelalte arte”, prezentat de doamna profesor Gabriela Florentina Petrache.


Activitățile desfășurate în cadrul proiectului au fost apreciate pentru perspectiva modernă inter-, pluri-, transdisciplinară asupra educației. Doi dintre elevii Colegiului Național, care provin din Republica Moldova, au împărtășit impresiile și experiențele lor la Colegiului Național.


Nu în ultimul rând, s-au pus bazele unor parteneriate în domeniul științelor și în cel umanist.

.

Nicolae Breban la Colegiul Național Iași - 6 noiembrie 2014

Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanți și prolifici scriitori contemporani, o personalitate care a marcat proza românească de la mijlocul anilor 60 până în prezent, un autor a cărui operă a suscitat nenumărate interpretări și luări de poziție, s-a aflat joi, 6 noiembrie, în dialog cu elevii Colegiului Național Iași în cadrul proiectului „Scriitori în școli” (coordonat de Uniunea Scriitorilor – filiala Iași și de Casa de cultură „Mihai Ursachi”, Iași).

Manifestarea i-a adus alături de tinerii cititori și pe scriitorii ieșeni Cassian Maria Spiridon și Lucian Vasiliu. Întrebările incitante ale elevilor de la Național, apreciate la sfârșitul întâlnirii de autorul Animalelor bolnave, au deschis dezbaterea despre opera și viața lui Nicolae Breban în și după perioada comunistă, despre rolul lecturilor fundamentale, despre romancierii de forță și cei care rămân în plan secund.

Evocând amintiri despre Nichita Stănescu, Matei Călinescu, Cezar Ivănescu sau despre anii în care a coordonat revista „România literară”, vorbind despre relația scriitorilor cu aparatul de partid și cenzura, despre rolul suferinței și consistența ficțiunii (mai reală decât realitatea însăși!), despre raportul dintre călău și victimă în romanele sale, Nicolae Breban a oferit o imagine a unui autor viu, a unui om conștient de valoarea, dar și de dificultățile pe care lectura operei sale le ridică: imaginea unui scriitor cu volumele căruia nu trebuie să ratăm șansa de a ne întâlni.

Colegiul Național la FILIT: „Scriitori în școli” și „Întâlnirile Alecart” - 1-5 octombrie 2014

Filmul „Întâlnirilor Alecart” la Filit 2014

Accesând link-ul de mai jos, puteți viziona filmul „Întâlnirilor Alecart” de la Filit 2014, realizat de Tudor Berbinschi, redactorul-șef al revistei „Alecart”, elev în clasa a X-a la Colegiul Național: Întâlnirile ALECART de la FILIT 2014

A doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași s-a desfășurat în perioada 1-5 octombrie 2014 și a constituit prilejul pentru elevii Colegiului Național de a se implica în nenumărate activități, fie ca voluntari FILIT, fie în cadrul proiectelor „Scriitori în școli” și „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte” (decernat anul acesta lui Matei Vișniec pentru volumul Negustorul de începuturi de roman), fie ca organizatori și participanți la „Întâlnirile Alecart” de la Filit.

Pe 3 octombrie, în Sala de Festivități a Colegiului Național, a avut loc întâlnirea cu doi importanți scriitori români contemporani, Vasile Ernu și Radu Aldulescu, și cu Daniel Cristea-Enache, eseist și critic literar, pretext pentru un dialog pe marginea volumelor semnate de cei trei invitați, dar și de a răspunde întrebărilor pe care tinerii cititori le-au adresat în legătură cu direcțiile prozei actuale, statutul scriitorului sau al istoricului literar.

În această ediție  a Festivalului   Internațional de Literatură și Traducere, Colegiul Național a devenit un spațiu al interferențelor culturale în care lectorul, criticul și scriitorul s-au situat în aceeași avangardă a disponibilităților interpretative. Cei doi scriitori invitați, Vasile Ernu și Radu Aldulescu,  provocați de criticul Daniel Cristea-Enache s-au situat într-un dialog real cu liceenii care, timp de două ore, i-au asaltat cu întrebări ce au determinat răspunsuri revelatorii și incitante. Nota aparte a acestei întâlniri a constituit-o faptul că dialogul  dintre scriitori și  cititorii lor a fost mediat de intervențiile criticului literar, prezent la Colegiul Național în dublă ipostază: de admirator declarat al operei celor doi creatori și de prieten mărturisit al publicului cititor. Dincolo de scopul general al proiectului, de a pune in dialog scriitorul contemporan cu lectorul tânăr, în mod particular, în Sala de Festivități a Colegiului Național s-a produs unul din acele rare momente în care scriitori, de talia  lui  Radu Aldulescu sau a provocatorului Vasile Ernu, au fost convinși de faptul că se citește necondiționat și că elevii, prezenți în număr impresionant, mai cred în forța cuvântului creator”, a afirmat doamna profesor Antonina Bliorț.

Întâlnirile Alecart” au propus, în fiecare zi a festivalului, o dezbatere al cărei pretext l-a constituit de fiecare dată una dintre cărțile semnate de autorii invitați, scriitori din țară și din străinătate (Simona Sora, Marin Mălaicu Hondrari, Sahar Delijani, Gheorghi Gospodinov, Ioana Nicolaie, Care Santos, James Meek, Fabio Stassi, Matei Vișniec și Patrick McGuinness). Redactorii Alecart și-au „antrenat” și convins colegii prin recenziile publicate în ultimul număr al revistei să citească romanele scriitorilor invitați, astfel încât, întâlnirile propriu-zise au avut ca punct de plecare cunoașterea lor minuțioasă, iar dialogul s-a închegat ușor, devenind repede periplu prin spații culturale diferite. Cum „niciun autor nu există în afara cărților lui”, cărțile au fost în fiecare dintre cele cinci zile personajele principale ale acestor întâlniri.

Un alt merit al Filit-ului este că le-a oferit ocazia acestor liceeni de la Național și de la „Băncilă” să organizeze după bunul lor plac „Întâlnirile”: format/scenariu, surprizele pentru scriitori (momentele muzicale, portretele), logistică, promovare prin afișe, filmulețe, promovare pe facebook și pe site-ul www.alecart.ro , un site administrat de redactorul-șef Tudor Berbinschi, elev în clasa a X-a la Colegiul Național). Dacă la prima ediție redactorii Alecart au fost entuziaști, la ediția de anul acesta au devenit profesioniști. Dacă ați fi putut să-i vedeți la ședințele de după fiecare întâlnire, când își împărtășeau impresiile, când consultau agenda Filit pentru a stabili cine și unde merge, când erau fericiți/orgolioși că Simona Sora a vorbit laudativ despre revista lor și despre întâlnirea cu ei și nu despre o altă întâlnire, că James Meek „discuta înflăcărat la Casa FILIT despre cât de încântătoare a fost întâlnirea cu alecartienii, cât de plăcut impresionat a fost de curiozitatea și cultura tinerilor, ce întrebări provocatoare i-au fost adresate”, că Gheorghi Gospodinov a scris pe pagina lui de facebook că Alecart este un club de educație culturală alternativă, că Ioana Nicolaie a amintit în cadrul unei dezbateri în termeni elogioși despre întâlnirea cu ei, că, într-un interviu, Sahar Delijani și-a exprimat satisfacția de a fi fost invitata lor, ați fi înțeles de ce FILIT-ul este poate cea mai autentică lecție de literatură. Și dacă mai adaug și opinia lui Bogdan Crețu despre revista lor ce s-a aflat în mapa fiecărui scriitor invitat la festival („revista e cât se poate de incitantă, cu lecturi proaspete, fără clișeele și doza de deja vu pe care le găsești în mai toate revistele culturale. Merită parcursă da capo al fine. Sau, dacă preferați, din doască-n doască. În plus, nu știu ce revistă de profil arată atât de bine...”) sau pe cea a lui Radu Vancu („Alecart e o revistă extraordinară, una dintre revistele mele favorite, nu numai românești!” ) veți fi de acord cu mine că FILIT-ul a transformat acești tineri din simpli liceeni, e drept la două colegii prestigioase, în mari cititori”, a afirmat unul dintre coordonatorii proiectului Alecart, Emil Munteanu

Detalii aici:

http://www.revista22.ro/ce-poate-face--un-scriitor-romn-48391.html
http://www.bookaholic.ro/cum-a-fost-in-prima-zi-a-celei-de-a-doua-editii-filit.html
http://www.altiasi.ro/carte/filit-simona-sora-si-marin-malaicu-hondrari
http://newsite.alecart.ro/
http://filme-carti.ro/stiri/editorial/filit-2014-ziua-2-sahar-delijani-si-extraordinarul-guillermo-arriaga-44780/
http://www.bookaholic.ro/cea-de-a-doua-zi-la-filit-o-selectie-a-evenimentelor-cu-scriitori-unul-si-unul.html
http://www.tvrplus.ro/editie-est-meridian-266066
http://chestiilivresti.blogspot.ro/2014/10/prima-zi-de-filit.html
http://www.filit-iasi.ro/patrick-mcguinness-si-matei-visniec-despre-fantezie-si-frontiere/
http://www.filit-iasi.ro/un-unicorn-si-vecinul-de-masa-al-lui-charlie-chaplin/

ALECART & ARTA în DIALOG - 27 septembrie 2014

ZIUA COOPERĂRII EUROPENE

(Teatrul „Luceafărul”, 27 septembrie, ora 18)

Din program:

  • Spectacol-lectură Oameni ai nimănui (fragment) de Dumitru Crudu (spectacol  produs în urma work-shop-ului de teatru și comunicare susținut de regizorul stabilit în Canada Victor Vașuta și de actrița Raluca Rusu în perioada 23-27 septembrie la care vor participa elevi de la Colegiul Național Iași, Colegiul de Artă „Octav Băncilă” și elevi din Ucraina și Republica Moldova).
  • Lansarea numărului 13 (număr special) al revistei „Alecart” Promo Lansare Alecart 13 Iași
  • Dezbatere: Filmul românesc în context european

Invitat: Corneliu Porumboiu; moderator: Victor Vașuta

  • Vizionare: Când se lasă seara peste București sau Metabolism (regia: Corneliu Porumboiu)
  • Expoziția de grafică și fotografie „Dialog” (expun colaboratorii permanenți ai revistei „Alecart”: Ioniță Benea, Izabela Pavel, Ilie Krasovschi, Alexandra Baban și Nowak852, curator: Emil Munteanu) - PALAS MALL:  25-28 septembrie 2014

Coordonatori:  Emil Munteanu și Tudor Berbinschi (Colegiul Național Iași, redactor-șef „Alecart”)

Pagina 7 din 12

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner