Muzeu

Colegiul Naţional din Iaşi se aflã sub semnul eternitãţii, atât prin origine, cât şi prin strãlucitele generaţii de profesori şi elevi. Era şi firesc ca aceastã instituţie şcolarã sã conserve într-un spaţiu adecvat memoria ilustrului lãcaş. În anul 1977, din iniţiativa profesorului Dumitru Ciutã, director al şcolii, s-a înfiinţat muzeul liceului, situat la parterul cladirii principale de langa holul central. In anul 1993, datorita inceperii lucrarilor de consolidare si de reparatii capitale ale cladirii, exponatele din muzeu au intrat in conservare. La 23 ianuarie 1998, a fost inaugurat muzeul Colegiului National, situat in subsolul tronsonului A (dreapta) al cladirii principale.

La intrare, in muzeu, se afla o harta a spatiului romanesc, pe care sunt marcate unitatile scolare de traditie. In prima sala doua exponate retin atentia, si anume bustul carturarului patriot Gheorghe Asachi, ctitorul scolii si obiectul de cult crestin (eulegia) de origine bizantina, descoperit in vara anului 1968, cu prilejul lucrarilor la fundatie necesare liniei de tramvai din strada Arcu, in vecinatatea scolii. Bustul lui Gheorghe Asachi a fost realizat in decembrie 1997 de sculptorul iesean Valentin Meiu, membru al U.A.P. din Romania. Dimensiunile bustului sunt: 110cm x 55cm x 40cm, iar tehnica este ghips patinat, fiind realizat in maniera postmodernista.


SALA I

Aceste vase, produse cu incepere din veacurile V-VII d.Hr. in atelierele unor sanctuare crestine, ca acelea de la Ierusalim, Bethleem, Alexandria sau Constantinopol, erau purtate de misionarii crestini si aveau o functie profilactica si apotropaica. Lichidul sfant pastrat in ele slujea, adeseori, misionarului la ritualurile legate de crestinare.


SALA II

In vitrine sunt expuse mijloace de invatamant pentru fizica din perioada de pana la 1918; fotografii ale unor promotii de elevi din anii 1896, 1905 si 1921. In patrimoniul muzeului un loc deosebit il ocupa colectia de anuare, incepand cu anul scolar 1891-1892 si pana in prezent. O donatie importanta este cea a familiei sociologului Petre Andrei, fost profesor al scolii. Steagul este donatia "Centralei Reuniunii Femeilor Romane Iasi", fiind lucrat in atelierul de rufarie, grupa II. In discursul sau, Gheorghe Manoliu, directorul scolii a subliniat cu acest prilej respectul de care trebuie sa se bucure acest insemn al "Nationalului".


SALA III

Ultima actualizare în Luni, 10 Octombrie 2005 20:32

Pagina 1 din 2

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner