Prima pagină Despre Colegiul National Evenimente FILIT 2016 la Colegiul Național. Ultimele două zile, 28-29 oct. 2016

FILIT 2016 la Colegiul Național. Ultimele două zile, 28-29 oct. 2016

FILIT 2016 la Colegiul Național

* Ultimele două zile - 28-29 oct. 2016 *

Hanne Őrstavik (Norvegia) și Marina Stepnova (Rusia) au fost invitatele celei de-a doua „Întâlniri Alecart” în cadrul Filit 2016. Cele două romane care au constituit punctul de plecare al dialogului (Iubire, respectiv, Femeile lui Lazăr) au fost traduse în peste 20 de limbi și au obținut numeroase premii literare. Ele au fost prezentate în fața autoarelor și a publicului numeros de Ștefania Matei, Anastasia Fuioagă și Tamara Bivol, eleve în clasa a IX-a, prilej de reală încântare pentru autoarele care au apreciat acuitatea discursului critic și sinceritatea observațiilor.

Invitatele au vorbit despre maniera în care și-au construit personajele, despre traumă și propriile temeri, despre nevoia de a surprinde singurătatea din interiorul unei familii - Hanne Őrstavik care a mărturisit că a fost interesată să răspundă în romanul ei la o întrebare extrem de simplă aparent, dar insurmontabilă: Când este iubirea cu adevărat iubire? Marina Stepnova a vorbit despre iubirea care ne salvează, despre raportul scriitorului contemporan rus cu marea literatură căreia îi aparține, despre iubirea pentru semeni ca supremă valoare și relația geniului cu lumea din afară și cu propriile trăiri. A fost un dialog viu, iar la sfârșit numărul impresionant de autografe date de autoare pe cărțile deja citite a constituit dovada că „nici un autor nu există în afara cărților lui”.

Redactorii Alecart și elevii Colegiului Național s-au întâlnit în cea de a treia zi Filit, la Cafeneaua Teatru Fix, cu scriitorul, criticul de film și criticul literar Angelo Mitchievici care a susținut o conferință cu titlul: „Poeți și textieri, poezie și lyrics. Ce ne mai spune poezia astăzi?”. A fost un excurs bine documentat prin marea poezie europeană și americană (într-o permanentă relaționare cu cea autohtonă) în dorința de a explica decernarea Nobelului pentru Literatură de anul acesta lui Bob Dylan, definită ca „un gest poetic ce are scopul de a aduce poezia mai aproape de acei oameni care au fost nevoiți să stea departe de formele de educație”.  În partea a doua, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț au vorbit despre proiectul „Teleleu” și despre realitatea care constituie materialul demersului lor social, despre felul în care se documentează, despre oamenii pe care i-au cunoscut și despre cum li s-a schimbat viața din momentul în care au decis să se mute într-o autorulotă pentru a călători prin țară.

Pentru mai multe informații: https://alecart.ro/

P.S. Coordonatorii proiectului Alecart, Nicoleta și Emil Munteanu, și Viviana Gheorghian, redactor Alecart, elevă în clasa a IX-a, au fost invitații scriitoarei Adela Greceanu în cunoscuta emisiune de la Radio România Cultural „Timpul Prezent în Literatură”: http://radioromaniacultural.ro/azi-la-radio-romania-cultural-timpul-prezent-in-literatura-in-direct-de-la-festivalul-international-de-literatura-si-traducere-iasi/.

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner