Prima pagină Despre Colegiul National Evenimente ALECART – Premiul pentru Literatură, „Oamenii Timpului”- 2015

ALECART – Premiul pentru Literatură, „Oamenii Timpului”- 2015

Alecart - Premiul pentru Literatură, „Oamenii Timpului”
* 12 decembrie 2015 *

Juriul Oamenii Timpului a decis să premieze anul acesta un proiect literar, o revistă, revista ALECART, care este una dintre cele frumoase reviste europene, o revistă făcută de liceeni (...) ALECART este una dintre cele mai frumoase povești despre forța literaturii. Acești tineri din jurul revistei ALECART fac parte din prezentul literaturii române, sunt, în același timp, garanția pentru viitorul literaturii române.” Aceasta este o parte din motivația juriului formulată de scriitorul Radu Vancu în cadrul Galei Extraordinare a Campaniei „Oamenii Timpului”, desfășurată la Iași, sâmbătă, 12.12.2015, în spațiul generos al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”.

S-a terminat Gala Oamenii Timpului, proiect inițiat, evident, de revista „Timpul”, una dintre cele mai longevive publicații și pe care, anamnetic, o păstrăm în amintire, dincolo de orientarea ideologică, mai ales prin Eminescu, Caragiale și Slavici. Proiectul e menit să premieze cele mai frumoase isprăvi din domenii diferite: literatură, jurnalism, educație, societate civilă, sănătate și altele. Un eveniment pur și simplu frumos, cu prospețimea noului, cu mize simple și, în același timp, grandioase - grandoarea pe care o dă sfânta simplitate. Au fost, sigur, și câteva umbre după acordarea premiilor, dar așa arată mersul vanităților în lume, iar oamenii mici au relații solide cu orgoliile lor mari. Unde vreau, însă, să ajung: premiul pentru literatură a revenit unui proiect extraordinar, moșit de trei profesori curajoși de-a binelea, aproape dizidenți, care și-au propus revoluția bunul scris: Nicoleta Munteanu, Gheorghe Cîrstian, Emil Munteanu. Și-au propus, deci, lucruri absolut incalificabile: își învață elevii să scrie. Le predau liceenilor pietatea și grija față de scris, tandrețea și sălbăticia cuvântului care își caută cuvântul. Scandalos, nu? Lucrurile astea nu se predau în școală, totuși... Premiul pentru literatură a ajuns la ALECART, revista de cultură scrisă de elevi, care găzduiește și texte ale unor scriitori contemporani, interviuri deștepte, cronică de carte, poezie. ALECART e și o agora a minților frumoase, a spiritelor tari, a bucuriei de a-ți întâlni în scris sau în viu scriitorii preferați, de a-i întreba lucruri felurite. M-am bucurat integral pentru ALECART și cred ca asta e cea mai mare ispravă: revoluția bunului scris pornită din licee. Și, cum eu am fost adoptată în cel mai frumos mod de ALECART prin textele mele găzduite în paginile revistei și la întâlnirile cu liceenii, adaug bucuriei și un sentiment de apartenență: apartenență la o monadă în care se scrie și se citește, poate, cea mai bună dintre lumile posibile.(Roxana Dumitrache)

Revista „ALECART” este condusă de Tudor Berbinschi, elev al Colegiului Național Iași, și coordonată de prof. dr. Nicoleta Munteanu (Colegiul Național Iași), de prof. Emil Munteanu (Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași) și de prof. Gheorghe Cîrstian (Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava).

 

Contact

  • Str. Arcu, Nr. 4, Cod 700125, Loc. Iaşi
  • Tel: (0040) 0232 214036
  • Fax: (0040) 0232 264385
  • Email: office@cniasi.ro (colegiulnationaliasi@yahoo.com)
  • Website: www.colegiulnationaliasi.ro

Diplome

An Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image SlideshowAn Image Slideshow 
spinner